UNILEVER - KNORR UNILEVER - KNORR

UNILEVER - KNORR A.B.E.E.

Κύριο
ΕΡΓΟ: Κεντρικό Logistic Center
ΘΕΣΗ: Σχηματάρι, Βοιωτίας
 
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 18.000,00 τ.μ.
ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ: Μελέτη
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: 2011

 

Το νέο υπερσύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής της Ελαϊς - Unilever Hellas στο Σχηματάρι Βοιωτίας είναι από τις σημαντικότερες επενδύσεις που έχει κάνει η Unilever στη χώρα μας.


Το συνολικό εμβαδόν του χώρου είναι πάνω από 18.000 τ.μ. Από αυτά, περισσότερα από 15.500 τ.μ. καταλαμβάνει η αποθήκη, η οποία έχει συνολική χωρητικότητα πάνω από 15.300 παλετοθέσεις με δυναμικότητα αποθήκευσης περίπου 10.000 παλετών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και 5.000 παλετών σε θερμοκρασία ψυγείου 2-6οC. Η αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου ήταν συνισταμένη κριτηρίων λειτουργικότητας, προσαρμογής στο παλιό κτίριο, φυσικού φωτισμού, θέσης των ψυκτικών θαλάμων και κατά συνέπεια των παρελκόμενων απαιτουμένων κτιριακών υποδομών για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις (ψυχροστάσιο, δεξαμενές, επίπεδα στήριξης εξατμιστικών συμπυκνωτών κλπ). Κριτήριο σχεδιασμού του περιβάλλοντος χώρου υπήρξε η εξυπηρέτηση του κυκλοφοριακού φόρτου για την απρόσκοπτη λειτουργία της τροφοδοσίας και άδειασμα της αποθήκης, η στάθμευση όλων των οχημάτων της εγκατάστασης αλλά και η φροντίδα συντήρησης και βελτίωσης του πρασίνου χώρου του οικοπέδου. Για την παθητική και ενεργητική πυροπροστασία του κτιρίου, επιλέχθηκε η τοποθέτηση πετασμάτων πυράντοχων πάνελ τοίχου και πυράντοχων ρολών για τη δημιουργία πυροδιαμερισμάτων καθώς επίσης και η κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου ως επέκταση και εκσυγχρονισμός του υφισταμένου. Οι αυξημένες απαιτήσεις της νομοθεσίας σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ταυτότητα της Unilever, οδήγησαν στο σχεδιασμό ενός κτιρίου μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάτι για το οποίο όχι μόνο κατάφερε να λάβει θετικές εισηγήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αλλά και καμία αντίρρηση δεν εκφράστηκε ούτε από κατοίκους και φορείς της περιοχής για τις νέες εγκαταστάσεις.

UNILEVER ΜΕΛΕΤΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Διάταξη χώρων αποθήκευσης ψυχρού φορτίου, θέσεις ραφιών σε επίπεδο κάτοψης αλλά και συνολικού ύψους, διαμερισματοποίηση χώρων ψυγείων καθώς επίσης και κυκλοφοριακή ανάλυση των παλετοφόρων απ’ την πιο απομακρυσμένη θέση παλέτας έως τις βιομηχανικές πόρτες εισόδου και εξόδου προϊόντος. Αναλυτική διάταξη κτιριακών έργων υποστήριξης των μηχανολογικών εγκαταστάσεων των ψυκτικών θαλάμων, θέση και μορφή δεξαμενών καθώς επίσης και επιλογή όλων των υλικών του περιβλήματος των εγκαταστάσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο σχεδιασμός των χώρων ξηρού φορτίου. Στην παρούσα μελέτη επιλύθηκε σε επίπεδο οριστικής σχεδίασης η σύνδεση των νέων εγκαταστάσεων με τα υφιστάμενα κτίρια (γραφεία και βοηθητικοί χώροι) καθώς και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζουν το μηχανολογικό εξοπλισμό της αποθήκης.

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Στη φάση της οριστικής μελέτης έγιναν όλοι οι υπολογισμοί για τα φορτία λειτουργίας του μεταλλικού σκελετού των εγκαταστάσεων καθώς επίσης και της θεμελίωσης των κτιρίων. Τα επιβαλλόμενα φορτία προκειμένου να διαστασιολογηθεί το σύνολο των δομικών στοιχείων του κτιρίου προέκυψαν από την πραγματική φόρτιση του κτιρίου από τα φυσικά φαινόμενα (σεισμός, χιόνι, άνεμος) τα φορτία λειτουργίας από τη χρήση του κτιρίου για την ανάλυση της εδαφόπλακας και τέλος της πρόσθετη φόρτιση που προκύπτει από την ενδεχόμενων μελλοντική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ. Να σημειωθεί ότι ως ελάχιστο φορτίο σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το οριζόμενο από τον Ευρωκώδικα 1 και ΝΕΑΚ. Για την ολοκλήρωση της φόρτισης του συνόλου του φορέα που μοντελοποιήθηκε χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για το βάρος των η/μ δικτύων στη στέγη και στα πλαϊνά της κατασκευής καθώς επίσης η μεταφερόμενη κατακόρυφη φόρτιση στην περιοχή των ψυκτικών θαλάμων από την συστολή του εγκλωβισμένου αέρα. Για την επιπεδότητα του δαπέδου ως κρίσιμο σημείο ορθής λειτουργίας των περονοφόρων εφαρμόστηκε η απαίτηση FM2 των Βρετανικών Προδιαγραφών για ινοπλισμένο σκυρόδεμα.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η οριστική μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων προσδιόρισε με ακρίβεια όλα τα δίκτυα, υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, για το σύνολο του κτιρίου. Πιο αναλυτικά εκσυγχρονίστηκε η υπάρχουσα εγκατάσταση του υποσταθμού για την αναχώρηση όλων των αγωγών ρευματοδότησης των φωτιστικών σωμάτων, την κίνηση των θυρών, η ρευματοδότηση του χώρου και την εγκατάσταση φόρτισης των μπαταριών των περονοφόρων οχημάτων. Αναφορικά με τα ασθενή ρεύματα της αποθήκης σχεδιάστηκαν δίκτυα data-voice, ασφαλείας-συναγερμού, υποδομών wi-fi, υποδομών CCTV και λοιπά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σχεδιασμό του πυροσβεστικού δικτύου βασικής απαίτησης FM GLOBAL με χαρακτηριστικά λειτουργίας πολύ υψηλών απαιτήσεων σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Για την παροχέτευση του συνολικού όγκου των ομβρίων υδάτων, με ασφαλή τρόπο, από τη στέγη στον περιβάλλοντα χώρο επιλέχθηκε ο σχεδιασμός ενός συστήματος αυτόματου σιφωνισμού, πρακτική που δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς εξόδου των υδάτων από στέγες μεγάλου μήκους στα άκρα τους χωρίς τον κίνδυνο υπερχείλισης ή παράπλευρων διαρροών κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΟΡΦΕΫΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ Α.Ε. »
Διαβάστηκε 3519 φορές