Νεα

Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 09:12

Η ανακάλυψη του χάλυβα (το 1856) αποδίδεται στον Άγγλο εφευρέτη Henry Bessemer, ο οποίος και ίδρυσε την εταιρεία Bessemer Steel Company στο Sheffield της Αγγλίας. Η εταιρεία είχε ζημιές μέχρι το 1859 αλλά όταν το 1870 έληξε η περίοδος προστασίας της πατέντας του, ο Bessemer είχε βγάλει πανω από 1 εκατομμύριο λίρες. Αν και η βασική αρχή κατεργασίας για την παραγωγή χάλυβα είναι σχεδόν η ίδια οι ποιότητες και οι χρήσεις του υλικού αυτού έχουν πολλαπλασιαστεί από τότε. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 3.500 ποιότητες χάλυβες με διαφορετικές ιδιότητες και εφαρμογές, από τις οποίες το 75% έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι ενδεικτικό παράδειγμα της εξέλιξης ότι εάν ο Πύργος του Eiffel κατασκευαζόταν σήμερα, θα χρειαζόταν μόνο το 1/3 της ποσότητας του χάλυβα που χρησιμοποιήθηκε.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ από τον Κων/νο Ιωαννίδη, Φυσικός, Μ. Sc. Computing

 

Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 08:47

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για σειρά έργων περιβαλλοντικών υποδομών που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και υπόκεινται σε γενικές προδιαγραφές, όρους και περιορισμούς που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος.  

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 08:39

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια, αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο. Επίσης, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον σχετικό νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου» κλπ

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014 08:32

Το τσιμέντο από τέφρα αποβλήτων από την παραγωγή ζάχαρης δεν είναι μόνο πιο ισχυρό από το συνηθισμένο τσιμέντο, αποτελεί, επίσης, ένα πιο «πράσινο» οικοδομικό υλικό.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Σελίδα 1 από 7