Βιοκλιματικός Σχεδιασμός

 

Κάθε κατασκευή οφείλει να σέβεται το περιβάλλον.

Κάθε κατασκευή μπορεί να σέβεται το περιβάλλον. Ο «πράσινος» σχεδιασμός ενός κτιρίου από την αρχή αλλά και οι κατάλληλες επεμβάσεις σε ένα υφιστάμενο αναβαθμίζουν το κτίριο ενεργειακά, βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης – εργασίας σε αυτό, βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, μειώνουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του και κάνουν το κτίριο πιο «φιλικό» στο περιβάλλον.

1. ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΣ Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από διατομές χάλυβα, ο οποίος έχει προέλθει από ανάτηξη ανακυκλώσιμου χάλυβα.

2. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΞΗΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ Τα συστήματα ξηράς δόμησης περιλαμβάνουν γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, μεταλλικά προφίλ στήριξης και όλα τα παρελκόμενα εξαρτήματα και υλικά επεξεργασίας των τελικών επιφανειών. Εφαρμόζονται σε επενδύσεις, χωρίσματα, οροφές, προσφέροντας ευελιξία στο σχεδιασμό, ταχύτητα κατασκευής, θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυροπροστασία, άνετο περιβάλλον. Οι γυψοσανίδες αποτελούνται από πυρήνα γύψου επενδεδυμένο από τις δυο πλευρές με ειδικό χαρτί για μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη επιφάνεια. Η μόνωση εξασφαλίζεται με την τοποθέτηση πετροβάμβακα.

3. ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ Το σύστημα της θερμοπρόσοψης «αγκαλιάζει» την κατασκευή εξασφαλίζοντας την άριστη θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας χωρίς την ύπαρξη θερμογεφυρών, την πλήρη υγρομόνωση, ενώ διαθέτει αποδεδειγμένα κορυφαία αντοχή στο χρόνο, μοναδική ελαστικότητα και αντοχή σε κρούση, πολύ χαμηλό ποσοστό εμφάνισης ρωγμών, μεγάλη ποικιλία σε τεχνοτροπίες και αποχρώσεις, εγγύηση κατασκευής. Η εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση των χώρων είναι σημαντική και σε υφιστάμενα κτίρια που δε διαθέτουν μόνωση μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Τα νέα συστήματα πληρούν διεθνείς προδιαγραφές και πιστοποιήσεις ενώ τα συνεργεία που τα εφαρμόζουν έχουν τη συνεχή υποστήριξη, πείρα, τεχνογνωσία και εμπειρία μεγάλων εταιρειών στο χώρο της ξηράς δόμησης. Ο συνδυασμός των παραπάνω προσδίδει άριστη ποιότητα στο τελικό προϊόν.

4. ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ Το αλουμίνιο είναι υλικό 100% ανακυκλώσιμο, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μηδαμινό κόστος συντήρησης. Οι πόρτες και τα παράθυρα αλουμινίου με θερμοδιακοπή μπορούν να συνδυαστούν με τα κατάλληλα κρύσταλλα και λάστιχα και να δώσουν στο κτίριο υψηλού επιπέδου θερμομόνωση και ηχομόνωση, μειώνοντας τις απώλειες. Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά είδη τζαμιών νέας τεχνολογίας που εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμότητας είτε να εισέρχεται στο κτίριο είτε να διαρρέει από το εσωτερικό του προς το περιβάλλον, είναι οι επιλεκτικοί υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή εκπομπής γνωστοί ως Low-e. Σε μεγάλες επιφάνειες υαλοπετασμάτων που εφαρμόζονται κυρίως σε κτίρια γραφείων, η σωστή επιλογή και εφαρμογή υαλοπινάκων είναι κρίσιμη τόσο για την εξασφάλιση ενός άνετου περιβάλλοντος εργασίας όσο και για το χαμηλό κόστος για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων.

5. ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί στην Ευρώπη τα τελευταία 50 έτη ενώ στην Ελλάδα οι πρώτες εγκαταστάσεις έχουν κλείσει μία 25ετία. Στην πραγματικότητα, η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί ένα διαφορετικό είδος απόδοσης θερμότητας στο χώρο από αυτό που μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη. Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ποιοτική, σύγχρονη και οικονομική λύση θέρμανσης, συγκριτικά με τις γνωστές υπάρχουσες λύσεις (καλοριφέρ κλπ) γεγονός το οποίο έχει αποδειχθεί στην πράξη. Η χρήση του δαπέδου σαν θερμαντικό σώμα είναι το χαρακτηριστικό που προσδίδει στην θέρμανση δαπέδου την πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει:

  • Άνετη και ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο χώρο (μοναδική επιλογή για χώρους μεγάλου ύψους)
  • Χαμηλό λειτουργικό κόστος

Το βασικό πλεονέκτημα της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης εξαιτίας της ομοιόμορφης κατανομής της θερμότητας, των μηδενικών απωλειών του δαπέδου και της σωστής διαστρωμάτωσης της θερμοκρασίας κατά ύψος είναι η μείωση της θερμοκρασίας κατά 1-2οC, επιτυγχάνοντας την ίδια ακριβώς αίσθηση θερμοκρασιακής άνεσης, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας έως και 15% αφού επιτυγχάνουμε λιγότερες ώρες λειτουργίας του λέβητα, επομένως και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Πρέπει επίσης να επισημανθούν και τα πλεονεκτήματα που παρέχει η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση, στον τομέα της υγιεινής. Οι κλασικές μέθοδοι θέρμανσης προκαλούν ξήρανση του αέρα και δημιουργία κυκλικών ρευμάτων στο χώρο τα οποία ευνοούν την κυκλοφορία σωματιδίων. Με τη χρήση ενδοδαπέδιας θέρμανσης πετυχαίνουμε την εξάλειψη αυτών των φαινομένων και έτσι η οριζόντια και έμμεση θέρμανση του χώρου, λόγω ακτινοβολίας θερμότητας, έχει σαν συνέπεια την επίτευξη της ιδανικής κατανομής της θερμοκρασίας για το ανθρώπινο σώμα (ζεστά πόδια-κρύο κεφάλι).

6. ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ Με την εφαρμογή συστημάτων γεωθερμίας αξιοποιείται η σταθερή θερμοκρασία του εδάφους ή των υπόγειων υδάτων για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων αλλά και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Δεν απαιτείται πλέον η εγκατάσταση καυστήρα και λέβητα καθώς και η χρήση πετρελαίου. Όλα αυτά αντικαθίστανται από συλλέκτες ενέργειας (γεωεναλλακτικές) και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

7. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Η εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ρεύμα το οποίο διατίθεται στο δίκτυο της ΔΕΗ έναντι αμοιβής αφενός συμβάλλει στην αύξηση των πόρων από ΑΠΕ της ΔΕΗ και αφετέρου προσφέρει ένα πρόσθετο εισόδημα στον ιδιώτη ή την επιχείρηση. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου λαμβάνει υπόψη του τον κατάλληλο προσανατολισμό και γεωμετρία της στέγης ή του δώματος για τη μέγιστη αξιοποίηση τους σε εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων.

8. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Προτείνεται η τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα φωτιστικά σώματα. Σε επαγγελματικούς χώρους (γραφεία , καταστήματα, χώροι στάθμευσης) μπορούν επιπλέον να εφαρμοστούν συστήματα ανίχνευσης κίνησης, καθώς και συστήματα αισθητήρων φωτισμού, τα οποία προσαρμόζουν τη διάρκεια και την ένταση της φωτεινότητας στις ανάγκες λειτουργίας του χώρου.

9. ΣΚΙΑΣΗ Σε κατοικίες με τη χρήση ηλεκτροκίνητων ρολών και χρονοδιακόπτη ή αισθητήρες ήλιου, η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα που να μην απαιτούν πρόσθετες δαπάνες για θέρμανση ή ψύξη. Οι ίδιοι αυτοματισμοί μπορούν να εφαρμοστούν και σε συστήματα τεντών. Τα συστήματα εξωτερικής σκίασης κτιρίων με σταθερές ή περιστρεφόμενες περσίδες τα οποία αναρτώνται εξωτερικά στο κέλυφος του κτιρίου ή στηρίζονται σε ειδική αυτόνομη κατασκευή αποτελούν πλέον μια πολύ αποτελεσματική και αισθητικά αποδεκτή λύση στον περιορισμό της εισόδου της ηλιακής ακτινοβολίας στο κτίριο και κατά συνέπεια την αποτελεσματική ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

10. ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΩΜΑ Το φυτεμένο δώμα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του βιοκλιματικού σχεδιασμού ενός κτιρίου. Θεωρείται ο καλύτερος τρόπος, αισθητικά και ενεργειακά, αξιοποίησης του ελεύθερου χώρου των δωμάτων των κτιρίων. Η εικόνα μιας ολόκληρης πόλης μπορεί να αλλάξει εφαρμόζοντας τη μέθοδο αυτή, δημιουργώντας νέους χώρους πρασίνου, ένα ευχάριστο μικροκλίμα. Τα φυτεμένα δώματα ενισχύουν τη μόνωση του κτιρίου συμβάλλοντας ενεργά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το κόστος συντήρησής τους είναι χαμηλό.

11. ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟΥ Η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων αποτελεί πλέον αποτέλεσμα μελέτης. Τα φυτά που επιλέγονται έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για να αντέχουν στο κλίμα της περιοχής, να μην έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε νερό και να συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής προσφέροντας ένα ευχάριστο περιβάλλον στον κάτοικο – χρήστη.

12. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ Ενεργειακό είναι το τζάκι το οποίο εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητας που παράγεται από την καύση του ξύλου, διοχετεύοντάς την στον εσωτερικό χώρο. Η διοχέτευση θερμού αέρα στο χώρο προέρχεται από την εισαγωγή φρέσκου (εξωτερικού) αέρα σε ένα θάλαμο που περιβάλλει την εστία. Ο θάλαμος θερμαίνεται, από τη ζέστη που μεταδίδουν τα καιγόμενα ξύλα σε αυτόν και στη συνέχεια μέσω σωληνώσεων και περσίδων, διοχετεύεται με φυσική ή μηχανική ροή θερμός αέρας σε μια επιθυμητή διεύθυνση μέσα στο χώρο. Είναι εστίες με πόρτα και έχουν κεραμικό τζάμι το οποίο σφραγίζει αεροστεγώς. Τα πλεονεκτήματά του είναι:

  1. Υψηλή θερμική απόδοση (έως και 83%).
  2. Οικονομία στην κατανάλωση ξύλου (έως και 2kg/h).
  3. Πολύ περιορισμένη εκπομπή καυσαερίων.
  4. Δυνατότητα ελέγχου του επιπέδου καύσης ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία.
  5. Μεγάλη ασφάλεια λόγω της πόρτας.
  6. Δυνατότητα μετάδοσης της θερμότητας στο χώρο με μηχανική ή φυσική ροή. Η μέγιστη απόδοση του ενεργειακού τζακιού επιτυγχάνεται όταν η πόρτα είναι κλειστή. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και με την πόρτα ανοιχτή , χωρίς να στερεί καμία από τις απολαύσεις του τζακιού , όπως τη θέα της φωτιάς και το ψήσιμο.

Ελάτε να κάνουμε μαζί και το δικό σας κτίριο «πράσινο». Αξίζει. "

Διαβάστηκε 2394 φορές